kimeljuk inkabb penztarcankat
Pamut kontra műanyag …

avagy a pénztárcám vagy az egészségem védjem?

 

Az emberi testet fedő bőrrétegen keresztül számos anyaggal kerülünk kapcsolatba, amelyek jó vagy rossz hatást fejtenek ki szervezetünkre. Nemcsak ruházati cikkek tehetőek felelőssé az egyes allergiás tünetek, mérgezések kialakulásában, hanem a tisztítószerek, háztartási termékek, szépségápolási szerek is. Az alacsonyabb fizetések miatt rá vagyunk utalva, hogy olcsó termékeket vásároljunk, mindegy, hogy az adott ruhanemű árasztja magából a fertelmes műanyag szagát, amelyet gyakran többszöri mosással sem tudunk elűzni a ruhanemű vagy cipőből. A műanyag cipőkben izzad a láb, gombásodik, deformálódik a tartás. Izzadunk a műanyag ruhaneműkben, hiába a napi többszöri zuhanyzás, kiváltképp 40 fokban. Aztán nem beszélve a számtalan kiütéstípusról és allergiás tünetekről, amellyel orvoshoz fordulunk.

almatlansag

Miért?

Mert olcsóbb, könnyebben mosható, melegebb, könnyen szárad, sokkal hamarabb, mint a természetes pamutból vagy gyapjúból készült ruhafélék.

Még visszaemlékszem gyerekkoromra, amikor selyemhernyót tenyésztettek velünk az iskolákban, főleg a vidéki iskolákban, ahol adott volt a faeper levele a selyemhernyó etetéséhez. A gubókat kilóra vették át az iskoláktól s használták fel az eredeti selyemszál letekeréséhez. Manapság már ilyenről abszolút nem hallani, gyakorlatilag teljesen megszűnt. Átvette helyét a műanyagból készült termékek, ruhaneműk gyártása. Sajnos így történik ez a gyapottermesztéssel is, az öntözéses termesztés sokba kerül, az ivóvíz egyre kevesebb, a sivatagosodás óriási mértékben halad előre. A gyapotból készült pamutszál jóval drágább lett, mint a nagy mennyiségben és olcsóbban előállítható műanyagszál. A pamut az egészségre kevésbé káros, főleg ha „biopamut” tanúsítvánnyal rendelkezik, olyan szerves anyagokkal kezelik, amelyek nem rontják az egészségre nem káros tulajdonságát.

pillangos_agynemuhuzat3

A gyapotból készült pamutszál számos értékes tulajdonsággal rendelkezik: rugalmas, jó elektromos szigetelő, kiválóan bírja a magas hőfokot akár 120 fokig is, nedvesen megduzzad, ezért nehezebben szárad. A napfény hatására megsárgul, azonban kiválóan fehéríthető és színezhető is egyben.

Mire használják leginkább? Főleg alsó- és felsőruházati cikkek gyártására, törölközők, ágyneműk, ágyneműhuzatok, asztalterítők gyártására, lakástextíliák előállítására, az egészségügyben pedig lepedők, kötszerek készítésére.

 

Top 10 ágynemű

Személyes tapasztalatom alapján műanyag ágynemű használata során gyakran okozott éjszakai nyugtalan alvást, minek egyik meghatározó oka az volt, hogy izzadtam, s az ágynemű nem szívta fel. Később aztán többek javaslatára átváltottam 100 % pamut ágyneműhuzatra. Az előzőekben említett tűneteke aztán hirtelen elkezdtek szakadozni, megszűntek, nyugodt, izzadásmentes jól átaludt éjszaka után kipihenten ébredek. Családomnak is hasonló körülményeket biztosítok, így nyugodtabban és örömtelibben indulnak a reggelek nemcsak nekik, de ezáltal nekem is. Nem olyan “borzasztó” nagy az az árkülönbség, ami ne érje ezt meg, persze tudom, hogy mindenkinél egyedi és pénztárca függő, mindenesetre hosszútávon mindenképp kifizetődőbb. Érdemes megfontolni felnőttek és gyerekek esetében egyaránt :)

Tipp: Nézd meg egy munkanapomat! http://egymunkanapom.hu

Tetszett ez a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Mondd el a véleményedet!