igy alszik a vilag

Alvásra, jó alvásra mindenkinek szüksége van. Sok cikket, posztot, fórumot és kutatást lehet olvasni arról, hogy hogyan érhetjük el azt, hogy a legpihentetőbb legyen számunkra az éjszakai alvás. Korábban már mi is beálltunk a sorba és írtunk a témáról egy bejegyzést. :)

Arról azonban nem szól a fáma, hogy ezek a nagy érdemet kívánó kutatások a világ mely részén élő embereinek szólnak. Mindenkinek? Szerintem nem, hogyan is lehetne két szervezetnek ugyanarra szüksége, akik a Földgömb két ellentétes részen élnek?

Ahogyan eltér a kultúránk, a társadalmi berendezkedésünk, az életvitelünk, úgy tér el az alvási szokásunk is.

Járjuk körbe kicsit; így alszik  a világ !

Balin a felnőttek és a gyerekek, akkor alszanak, amikor éppen elálmosodnak, ugyanis náluk sok spirituális szertartás az éjszaka közepén kezdődik és egészen hajnalig eltart. Az ezeken való részvétel számukra fontosabb annál, hogy akkor feküdjenek le, amikor lemegy a Nap. Érdekes, hogy a csecsemők, kisbabák is megszokják ezt és képesek a legnagyobb lárma és hangzavar közepette is édesdeden aludni.

Kenyában senki nem lepődne meg ha elaludnál munka közben, sőt senki nem is ébresztene fel, mivel ott ez teljesen normális.

Indonézia néhány közösségében a lélek védelmében alszanak együtt az emberek, mert úgy tartják, hogy álmukban átlépnek a szellemvilágba, ahol támogatásra van szükségük.

Az ázsiai országokban a gyermek többnyire a szülőkkel egy szobában alszik, míg az USÁ-ban és Európában a szülők igyekeznek már a kezdetektől külön alvásra szoktatni a piciket. Japánban és Koreában nem ragaszkodnak görcsösen a fél 8-kor fürdetés és 8-kor alvás napirendi pontokhoz, mivel ott úgy illik, hogy a gyermekek ébren várják munkából hazaérkező édesapjukat, akik sokszor este 10-kor érnek csak haza.

Sokszor irigyeljük a mediterrán országokban élőket, mert naponta kijár nekik a jól megérdemelt szieszta, ami valljuk be őszintén nekünk is jól esne, ha nem is minden nap, akkor minden második nap. A spanyolok, görögök és olaszok könnyű helyzetben vannak, ugyanis náluk az egész ország napirendje a sziesztához van igazítva, így senki nem zargatja őket a pihenőidőben.

A végén jöjjenek a száraz számadatok:

A legkevesebbet a japánok alszanak, ők átlagosan napi 6 órával letudják az alvást. A legtöbbet az ausztrálok és a mexikóiak vizsgálják belülről a szemhéjukat, ők átlagban 8-9 órát szundiznak. Indonéziában vannak a legkorábban a talpon, már reggel 7 előtt, Portugáliában fekszenek le a legkésőbb, nagyjából éjfél után nem sokkal.

Ami érdekes, hogy az amerikaiak napi 6,5 óra alvással beérik, pedig őket sokan elég lusta nemzetnek tartják, ezt a címet az angolok testhosszal viszik, mivel 74%-uk alszik sokáig amikor csak teheti.

Te melyik földrészen, országban élnél a legszívesebben? :)

 

Tetszett ez a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Mondd el a véleményedet!