alomfogo

Az álomfogók már az egész világot bejárták, egyre nagyobb divat vásárolni, saját kezűleg készíteni és ajándékozni is. Van aki esküszik rá és van aki csak dísztárgyként kezeli.

Milyen is az álomfogók világa tehát, mit kell róla tudni?

Az észak-amerikai indián kultúrából származó álomfogókat másnéven álomcsapdának is nevezik. Eredetileg, ha azt halljuk, hogy álomfogó a következő képet kell magunk elé képzelni: egy fűzfából készült karikát, amit lazán szőtt háló takar. Ezt az alapot díszítik gyöngyökkel és tollakkal.

Az indiánok annak reményében készítették ezeket, hogy elűzzék a rossz álmokat, a jókat pedig megtartsák.

A legenda szerint egy varázsló pók alakot öltve jelent meg az egyik indiánnak és mutatta meg neki az álomfogót, ami a jó álmokat átengedi a hálón és a tollakon keresztül eljuttatja az ember tudatáig. Egy másik értelmezés szerint nem a jó, hanem a rossz álmokat szűri meg a háló és azokat szélnek ereszti az ablakon keresztül.

Egy fakeret, fonalak, tollak és gyöngyök segítségével könnyen elkészítheted a saját álomfogódat is. Az indiánok szerint minél személyesebb, annál hatékonyabb, azaz már az is sokat jelenthet, ha valaki a saját kezével készíti el az álomcsapdáját.

A Feng shui szerint is ajánlatos a használata a fent említett tulajdonságai miatt. Célszerű az ágytámla felett, de nem közvetlenül a fej felé elhelyezni.

Neked is van álomfogód? Rendeltetésszerűen használod vagy csak jópofa dekorációként? :)

 

Tetszett ez a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Mondd el a véleményedet!